Ποτοποιίας

 

Η ιστορία

 

 

Λίγο μετά τη σύσταση του επίσημου ελληνικού έθνους, το 1840, ο Γιάννης Καρώνης ανοίγει και διατηρεί ρακοπωλείο στο Ναύπλιο.

Ύστερα από πολλά στάδια και με δεδομένη την αγάπη του για την παραγωγή ούζου εξοπλίζεται με δυο αποστακτήρες και εντρυφά στα μυστικά της απόσταξης.

Σάρκα και οστά παίρνει το εγχείρημα του, το 1869, όταν ιδρύει επίσημα την ποτοποιία ΚΑΡΩΝΗ.

 

karonis1

Πρωτοπόροι, ως ήταν οι αδελφοί Καρώνη, έστησαν και μονάδα παραγωγής οινοπνεύματος, χρησιμοποιώντας αποστακτήρες και μηχανήματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο για τα δεδομένα της εποχής.

Τεχνίτες από την Ιταλία εγκαθιστούν τους άμβυκες και μια σειρά από χτιστές δεξαμενές. Το οινόπνευμα το χρησιμοποιούσαν για την απόσταξη και παραγωγή ούζου και μαστίχας. Τότε λοιπόν η επιχείρηση είχε τον χαρακτηρισμό «πνευματοποιείο» η Τεγέα.

Η παραγωγή μεγαλώνει και η διανομή των προϊόντων ξεπερνά τα όρια της πόλης, τα οποία μεταφέρονται στις γύρω περιοχές με καΐκια και με το τρένο. Το 1947 η εταιρεία αποκτά το πρώτο της φορτηγό, διευρύνοντας ακόμα το δίκτυο διανομής.

karonis2


Η αναγνώριση του δεν άργησε με τις πρώτες διακρίσεις σε έκθεση στο Ζάππειο, Αθήνα – 1889.

Ακολουθούν χρυσά και αργυρά μετάλλια στις Διεθνείς Εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, γεγονός που σφραγίζει την ποιότητα των αποσταγμάτων.

Η εμμονή του Γ. Καρώνη στην επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας οδηγεί στη χρήση των καλύτερων ποικιλιών γλυκάνισου και άλλων αρωματικών φυτών, δίνοντας στις επόμενες 4 γενεές την πολύτιμη συνταγή του ούζου Καρώνη που παραμένει έως και σήμερα απαράλλακτη.

Με το ίδιο πάθος και μεράκι, πιστοί φύλακες της παράδοσης, η πέμπτη πλέον γενιά της οικογένειας συνεχίζει να σας προσφέρει τα μοναδικά αποστάγματα, όπως ξεκίνησε ο Γιάννης Καρώνης πριν σχεδόν ενάμισι αιώνα.

 

  karonis3


Στο μουσείο ποτοποιίας δείτε εργαλεία, μηχανήματα, έγγραφα της ποτοποιίας που χρονολογούνται από το 1880 και ύστερα. Δείτε τον πρώτο αποστακτήρα της ποτοποιίας και το τιμολόγιο αγοράς του από την Γαλλία... και πολλά αλλά.

karonis4

 

 

 

Ζήστε την ιστορία από κοντά!