Φιλελλήνων  

Μέχρι το 1866  στον χώρο της πλατείας υπήρχε ο βενετσιάνικος προμαχώνας της Αγίας Τερέζας -οπότε και κατεδαφίστηκε- ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε προμαχώνα του Μόσχου.

Σήμερα στο μέσον της πλατείας αντικρύζει κανείς το μνημείο των Φιλελλήνων, το οποίο ανεγέρθηκε το 1903 στην μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων, που αγωνίστηκαν κατα την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης για την απελευθέρωση της Ελλάδας απο τους Τούρκους.

Το μνημείο, που έχει την μορφή αναθηματικής στήλης στον τύπο του οβελίσκου απο γκρίζο μάρμαρο, σχεδιάστηκε στο Παρίσι αλλα κατασκευάστηκε στην Αθήνα στο μαρμαρογλυφείο του Ιωάννη Χαλδούπη.Στην μία πλευρά του μνημείου, επάνω στην υπερυψωμένη βάση, αντικρίζουμε μια ανάγλυφη παράσταση απο λευκό μάρμαρο που απεικονίζει προσωποποιημένες την Ελλάδα και την  Γαλλία, με την μορφή της Αθηνάς και της Δημοκρατίας αντίστοιχα. Στην ανατολική πλευρά της βάσης υπάρχει επιγραφή η οποία μνημονεύει τους μεγάλους Γάλλους Φιλέλληνες, τον στρατάρχη Μεζόν, τον στρατηγό Φαβιέρο και τον ναύαρχο Δεριγνύ, αλλα και τους ναύτες και στρατιώτες της Γαλλίας οι οποίοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

 

Πρόσφατα, τοποθετήθηκε προτομή της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης Μαντούς Μαυρογένους στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας, η οποία έμεινε στο Ναύπλιο απο το 1824 εώς το 1831.

 

Στην βορειοανατολική πλευρά της πλατείας, υπάρχει ενα σημαντικό διώροφο νεοκλασικό που ανήκει στην οικογένεια Ιατρού. Σε αυτό το κτήριο στεγαζόταν το Δημαρχείο της πόλεως, μέχρι να μεταφερθεί το 1972 στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων.