Καποδίστρια

 

Η πλατεία πήρε το όνομά της απο τον πρώτο Κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Παλιότερα στον σημερινό χώρο της πλατείας υπήρχε ο βενετσιάνικος Προμαχώνας Ντόλφιν ή Σαν Μάρκο, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1926 στο γενικότερο πλαίσιο κατεδαφίσεως των τειχών και των προμαχώνων της κάτω πόλης.

Ο αδριάντας του Κυβερνήτη, που κοσμεί την πλατεία σήμερα, είναι έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου και τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1932. Σε αυτόν παριστάνεται ο Καποδίστριας όρθιος με επίσημη ενδυμασία να ακουμπά σε εναν κορμό δέντρου.

Ο Καποδίστριας γεννήθηκε το 1776 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Ιταλία ιατρική αλλα τελικά τον κέρδισε η διπλωματία και η πολιτική. Πρωταγωνίστησε στην διπλωματική σκηνή της Ευρώπης για αρκετά χρόνια, κυρίως το διάστημα 1815-1822 ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, δίνοντας καίρια βοήθεια στον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Κυβερνήτης της Ελλάδας εξελέγη απο την Τρίτη Εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο του 1827 για επτά χρόνια. Στο Ναύπλιο αποβιβάστηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1828. Απο τότε διακυβέρνησε την Ελλάδα απο το Ναύπλιο για τρία χρόνια και οκτώ μήνες, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 1831 οπότε και δολοφονήθηκε έξω απο τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.