Κομπολογιού

 

Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο - και μοναδικό στον κόσμο - Μουσείο Κομπολογιού από το ζεύγος Ευαγγελινού, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα κι έμαθαν τα "μυστικά" του κομπολογιού.

Από το 1963 αρχίζουν το μεγάλο τους ταξίδι στους δρόμους του κομπολογιού, που ακόμα συνεχίζεται. Συλλέγουν γνώση και σπάνια παλιά κομπολόγια από όλο τον κόσμο-Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών κι Ελλήνων- από τις χώρες που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μ. Ασία, Συρία, Αίγυπτος κ.α.).

Έτσι απέκτησαν μια μοναδική συλλογή στον κόσμο από χίλια (1000) περίπου κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 έως το 1950, από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ.

Στο Μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική διαδρομή σε 4 μικρές αίθουσες:

Στην αίθουσα Α: Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων

Στην αίθουσα Β: Ροζάρια καθολικών και κομποσκοίνια από μοναστήρια

Στις αίθουσες Γ και Δ: Ελληνικά

  mkobologiou
     


Από την ίδρυσή του έως και σήμερα το Μουσείο έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 75000 επισκέπτες.

Σκοπός και αποστολή του Μουσείου είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό ελληνικό κομπολόι...

Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, στην οδό Σταϊκοπούλου 25

mkobologiou2 mkobologiou3
 

Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στον άνω όροφο. Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες που κατασκευάζονται σε ιδιόκτητα εργαστήρια στην Ανατολή. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια-κειμήλια των οικογενειών δωρεάν.

mkobologiou1
     

Στο ισόγειο επίσης, είναι και το πωλητήριο του Μουσείου, όπου πωλούνται τα παραγόμενα στο εργαστήριο. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.